tiistai 1. toukokuuta 2012

Marie Digbyn lauluntekoprosessi

YouTube on täynnä erilaisia how to -videoita jos mistäkin aiheesta, mutta suomalaiset biisintekijät ovat toistaiseksi olleet hieman ujoja laittamaan prosessiaan kameran eteen. 

Tässä videossa yhdysvaltalaisbiisintekijä Marie Digby kuvailee (ja demonstroi) biisintekoprosessiaan kitaran kanssa.

Hänen luomistyylinsä on varmasti aika lähellä monien muidenkin biisintekijöiden työtapaa: Ainakin itse löydän tuosta yhtymäkohtia omaan työskentelyyni. Entäs sinä?



PS: Jos tytön nimi ei ole ennestään tuttu, niin pari sanaa löytyy Wikipediasta.

5 kommenttia:

  1. Onpa kaunis ääni tällä biisintekijällä. Lisää tällaisia bongauksia, kiitos! Biisien väsääminen on ainakin minulla niin yksinäistä puuhaa, että virkistävää nähdä välillä muidenkin ajatuksenjuoksua biisin syntyvaiheista. Olisipa joku niin viitseliäs, että tekisi tv-dokumentin aiheesta, jossa näkisi biisin teon alusta loppuun.

    VastaaPoista
  2. Olepas hyvä! :-)
    - Aiheesta kertova dokumentti olisi varmasti mielenkiintoinen. Siihen voisi sisällyttää myös erilaisia tiimityöskentelymalleja ja eri tekijöiden mahdollisesti poikkeavia metodeita.

    VastaaPoista
  3. Oma biisintekoprosessini on siinä mielessä omalaatuinen, että en juuri koskaan käytä mitään instrumenttia hahmotellessani melodiaa (tosin voin esimerkiksi kyllä kitaralla hakea iskevää riffiä esimerkiksi). Luova prosessi minun mielestäni tarvitsee kolmea avainasiaa - musiikillista lahjakkuutta, hyvää arvostelukykyä ja kunnianhimoa. Oma musiikkimaku voi kuitenkin olla lähinnä se, mikä ratkaisee omat menestysmahdollisuudet - jos tykkää erityisesti nykyisestä kaupallisesta musiikista, käsittääkseni silloin myös itse biisejä tehdessään pyrkisi tekemään samantyylistä.

    VastaaPoista
  4. Olen Samuli miettinyt ihan samaa, tuota melodian ja sanoituksen "suhdetta". Minulla tavoitteena on, että molemmat syntyisivät yhtäaikaa ja se on välillä kuin monimutkaisen matemaattisen yhtälön ratkaisua :D. No, toisaalta minulla ei ole edes kokemusta toisen sävellykseen sanoittamisesta tai päinvastoin, joten olen siinä mielessä jäävi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se varmasti monilla menee. Eri työtapoja kannattaa kuitenkin kokeilla, ellei muuta niin ihan oppimisen vuoksi: Varsinkin tiimityö on parhaimmillaan erittäin opettavaista kun työparin tavoista ja ilmaisusta saa sellaisia "ahaa"-elämyksiä, että "ai tän voi tehdä näinkin".

      Poista