sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Talent management: Väärin ajoitettu kritiikki on tuhoisaa

Puhutaanpa hetki kritiikistä: Törmään toistuvasti lahjakkuuksiin, jotka ovat joutuneet jossakin elämänsä vaiheessa liian varhaisen kritiikin uhriksi.


Jos laulajalta, urheilijalta tai keneltä tahansa odotetaan täydellistä suoritusta silloin kun hän vasta harjoittelee ja hän joutuu kuulemaan välittömästi suorituksensa jälkeen vain luettelon kaikista tekemistään virheistä, on ymmärrettävää jos sen jälkeen tekee mieli sulkea suunsa kokonaan tai jättää menemättä tuleviin treeneihin.

Suoritusten välissä tarvitaan lähinnä laajentavia ohjeita: "kannattaa kokeilla myös..", "tuossa voisi toimia tämäkin.." ja vahvuuksien boostaamista: "erityisen hyvää oli.."
Kritiikin aika on sitten myöhemmin kun tunteet ovat viilenneet ja asioita voidaan vaikka yhdessäkin analysoida järjen kanssa nauhalta.

Yllättävän usein ihmisillä, joilla ei ole mitään ymmärrystä talent managementin perusteista, on vankkumaton luulo siitä, että he voivat arvioida ihmisen koko potentiaalin jo harjoitteluvaiheessa vain yhden tai kahden suoritteen perusteella.

Keskeneräisyyden sietäminen tuntuu olevan monille ylivoimaisen vaikeaa ja usein juuri he, joiden tulisi tukea lahjakkuutta lamaannuttavat sen kokonaan.

Oikeastihan kenenkään todellista potentiaalia ei voi tietää jos motivaatio loppuu kesken. Oppimiskyky on jokaisella lähes rajaton. Se edellyttää vain halua tulla edelleen halua tulla vieläkin paremmaksi, oikeita puitteita, sparrausta ja tietolähteitä, joita voi hyödyntää.

Tämän vuoksi motivaatio merkitsee loppupeleissä aina paljon enemmän kuin lähtötilanne.
Huomioikaa tämä erityisesti silloin kun olette tekemisissä nuorten kanssa.

PS: Millaisia kokemuksia sinulla on liian varhaisesta kritiikistä? Oletko nähnyt tai kokenut sellaista?

PPS: Autan työkseni muita menestymään. Täällä lisää manageroinnista>>>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti